in

Noi piedici din partea statului pentru cei cu panouri fotovoltaice

De ceva vreme, în România, a luat avânt trendul panourilor fotovoltaice, existând chiar și un program național Casa Verde, prin care oamenii erau sprijiniți în acest sens. Iată însă că acum există motive care să pună mai degrabă piedică extinderii acestei practici.

Ministerul Energiei are pus, de mai multă vreme, în dezbatere publică, un proiect de modificare substanțială a legii energiei, ca urmare a integrării în legislația națională a Directivei 944/2019 a Comisiei Europene.

Noua lege introduce noțiunea de “client activ”, relevant pentru situația de față. Cităm:

client activ” –  clientul final sau un grup de clienți finali ce acționează împreună, care consumă sau stochează energia electrică produsă în spațiile pe care le deține situate în zone limitate sau, daca este permis, în alte spații, sau care vinde propria energie electrică produsă sau care participă la programe de flexibilitate   sau   de eficiență energetică, identificate ca atare prin legislația aplicabilă, cu  condiția  ca activitățile respective să nu constituie principala lor activitate comercială sau profesională”. Ai noștri se scuză că sunt obligați să cuprindă în legislație acest aspect, prevazut de norma europeană. Ce este de reținut: clientul activ client final care vinde propria energie produsă cu condiția ca asta să nu fie principala lui activitate. Cu alte cuvinte, este o nouă definiție care îl cuprinde și pe cel care este acum prosumatorul, lucru care schimbă total situația.

Dacă până acum, cel care avea o instalație fotovoltaică de dimensiuni mici și își injecta în sistem surplusul de energie, era plătit cu 19 bani pe kWh, iar dacă producea doar pentru consumul propriu, rămânea doar la stagiul de economie pentru electricitate. Conform noii directive, situația aceasta de e injecta sau de a consuma energie de la rețeaua electrică națională, produce un dezechilibru, și acesta ar trebui declarat la micul producător pe intervale de 15min, asta deși el produce energie electrică doar cât timp soarele strălucește pe cer. Practic, la limită, omul cu o instalație fotovoltaică mică, de 3 kW acasă, ar trebui să notifice, pentru fiecare zi, pe 96 de intervale orare (decontarea se face la 15 minute) o prognoză a consumului și producției panourilor sale, astfel încât rețeaua să “știe”, la fiecare 15 minute, cantitatea exactă de energie injectată net (sau, după caz, extrasă) de acest om în/din rețea.

Dar tot legislația europeană, și anume directiva 943 spune că “instalațiile de producere a energiei electrice care utilizează surse regenerabile de energie, cu o putere instalată de producere a energiei electrice mai mică de 400 kW” pot fi exceptate de la plata costurilor cu dezechilibrele. Adică inclusiv categoria persoanelor fizice cu panouri fotovoltaice acasă poate fi exceptată. Însă, în proiectul de lege al Ministerului Energiei nu se specifică asta. Cu alte cuvinte, și UE are „legi românești”, care se bat cap în cap.

“Plata dezechilibrelor din rețea de către prosumatori este o măsură greșită pe care Ministerul Energiei intenționează să o ia. Ministerul are dreptul sa ofere o derogare prosumatorilor și există chiar o prevedere cât se poate de clară în Regulamentul (UE) 2019/943 pentru această situație. Dar surpriză, Ministerul Energiei alege să pună o nouă piedică prosumatorilor.

Noi cerem să existe o consultare publică reală pe acest subiect. Tocmai pentru a contrabalansa deficitul de experienţă al cetățenilor în comparaţie cu participanţii tradiţionali pe piaţa energiei, Ministerul Energiei trebuie să vină către cetățeni, să-i informeze, să le explice cum intenționează să modifice Legea Energiei și care vor fi consecințele” spune Marian Mândru, coordonator de campanii la Greenpeace România și administrator al comunitatii online Protectia Prosumatorului.

  1. Cât va însemna costul acestui „dezechilibru” încă nu știm, dar ce știm cu certitudine este faptul că noile prevederi sperie cetățenii dornici să – și instaleze o astfel de unitate autonomă și pune piedici unei industrii care și așa a fost Cenușăreasa României, costurile de instalare de multe ori prohibitive atrăgând foarte putini oameni care să-și permită aceasta investiție „verde”.

Ce părere ai?

Comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings

ITM Dâmbovița și DGASPC, întâlnire comună pentru sprijinul tinerilor instituționalizați

Tir depistat în trafic cu transport ilegal de gunoaie