in

Fenomen meteo extrem surprins la Gura Șuții

Ceea ce până acum părea a fi doar o anomalie meteorologică pentru țara noastră, tornadele au devenit din ce în ce mai prezente, fiind semnalate în diverse județe.

Ieri, Gura Șuții a avut parte de acest fenomen extrem, localnicii surprinzând momentul  formării pâlniei tornadei.

Tornadele se produc atunci când curenţi de aer cald şi rece se ciocnesc şi creează o zonă de rotaţie, cu presiune atmosferică scăzută. Aerul dintr-un front cu presiune scăzută are tendinţa naturală de a se ridica, creând un curent ascendent puternic. Acest curent atrage aerul cald din jurul său, de la nivelul solului, făcându-l să se rotească din ce în ce mai rapid. În cazuri extreme, aceste curente puternice de aer pot atinge viteze de 500 km pe oră sau chiar 800 km pe oră. Dar chiar dacă există condiţiile favorabile pentru ca o furtună să formeze vârtejuri, acest lucru nu se întamplă întotdeauna. Adevărul este că acest proces nu este pe deplin înţeles. Teoriile recente sugerează că dezvoltarea tornadei este legată de diferenţele de temperatură.

Din datele primite din teren, pâlnia tornadei nu a luat contact cu solul, și deci nu au fost înregistrate pagube materiale.

E de așteptat totuși, ca pe fondul zilelor foarte călduroase urmate de răciri bruște să apară acest fenomen extrem de periculos și pe teritoriul județului Dâmbovița

Ce părere ai?

Comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Complexul Muzeal Curtea Domnească face angajări

Întreruperi în alimentarea cu energie electrică